Jerky je ideálním zdrojem energie z proteinů na celý den. Tento zázrak totiž téměř nic neváží a přitom má takové neuvěřitelné výživové hodnoty, že si prostě několik balení musíte sbalit na jakoukoliv cestu. Slovo Jerky pochází z kečuánského ch'arki a jedná se zkrátka o sušené a solené maso.
Samotný produkt je tvořený výhradně sušeným masem a trochou soli. Jde o libové maso, které bylo zbaveno tuku a po nasekání na proužky usušeno. Tento proces zaručuje jeho vysokou trvanlivost a nízkou náchylnost ke zkažení. Zmíněná sůl je další benefitem, který prodlužuje životnost sušeného masa a usnadňuje jeho transport, i když jsou venku právě vyšší teploty. Sůl totiž zabraňuje tomu, aby se v mase tvořily mikroorganismy. A pokud se zrovna nejedná o nějakou speciální dochucenou variantu, je sůl vlastně jedinou ingrediencí, kterou v jerky najdeme.
Sušené maso je přirozeně možné před samotným sušením marinovat v různých druzích koření, případně i v různých kořenicích směsích. Odlišnou chuť jerky zajistí například chilli, protože mírně pikantní jerky si oblibuje stále více zákazníků. Kromě jerky v proužcích může být tento pokrm vyrobený i z mletého masa, což rozhodně není na škodu. Do mletého masa výrobci přidávají směsi koření, poté hmotu slisují a vytvářejí z ní snadno poživatelné pásky.
Sušené maso vydrží i při pokojové teplotě celé měsíce „ve formě“. Nemusíte ho tudíž chladit a už vůbec ne mrazit. Kdykoliv ho navíc můžete začít jíst, aniž by bylo třeba ho jakkoliv připravovat, takže si ho stačí sbalit do batohu nebo jiného taktického zavazadla a následně jíst i za pochodu pro zajištění rychlého přísunu energie.
Nejčastějším zdrojem masa pro výrobu jerky jsou nejběžnější hospodářská zvířata. Nejčastěji se tak setkáte s hovězím nebo vepřovým jerky, ale někteří výrobci se pouštějí do experimentů, a tak v poslední době není nouze o speciality typu jerky z ryb nebo dokonce krokodýla či klokana. Jednoduše řečeno, jakékoliv maso, které je možné usušit, se hodí pro výrobu jerky.
Standardně obsahuje jerky přibližně 15 až 15 procent bílkovin, ovšem nezřídka se setkáte i se sušeným masem, u nějž je obsah proteinů ještě mnohem vyšší. Pozor – jerky v žádném případě neslouží jako náhrada pestré stravy. Pokud byste totiž celé dny nebo týdny nejedli nic jiného, mohlo by u vás dojít k tzv. proteinové otravě. Jerky tudíž sice je rychlý a efektivní zdroj energie, ale vyvážená strava je pro udržení optimální metabolické rovnováhy naprosto nezbytná i na náročných misích v terénu.
Dvousečnou zbraní je také obsažená sůl, jež obsahuje zvýšený podíl sodíku. Pouhých 30 gramů sušeného masa tak obsahuje zhruba 600 mg sodíku, což znamená necelou třetinu doporučené denní dávky tohoto stopového prvku. A to pro dospělého člověka. Tuto doporučenou denní dávku přitom není radno překračovat.
V dnešní době již mají lidé nadbytek soli i bez jerky – nejen v polévkách nebo guláších, ale i možná pro některé trochu překvapivě ve sladkostech a zákuscích se nachází poměrně dost soli, což zlepšuje celkovou chuť produktu. Jenže nadbytek soli má mnohé negativní dopady na lidský organismus, například na zvýšený krevní tlak. Stejně jako u čehokoliv jiného tak u jerky platí, že všeho moc škodí.